fbpx

Într-o lume în care totul este adesea rapid și eficient, kaiseki-ryori și wabi-sabi ne reamintesc să ne oprim și să apreciem frumusețea din detalii și din momentul prezent.

Adoptarea acestor principii oferă șansa unei experiențe – una care transcende granițele culturale și redefinește modul în care vedem arta culinară. Contribuie la schimbarea modului in care privim lumea, înțelegem diversitatea, o experimentăm și, deseori, o însușim.

Dincolo de sushi, descoperim o simfonie de experiențe gastronomice ce îmbrățișează estetica wabi-sabi, un principiu central în arta și filozofia japoneză.

Kaiseki-ryori este o experiență culinară delicată sau, altfel spus, o serie de feluri de mâncare care își propune să echilibreze gustul, textura, culoarea și prezentarea. Mai mult decât o masă, kaiseki este o reflecție a tradiției și respectului față de natură, față de om.

Asta dacă vă întrebați de ce popoarele asiatice au o speranță de viață crescută. Mâncarea sănătoasă, un mod de viață dus cu grijă, adaptabilitatea, sportul sunt doar câțiva factori din diverse arii, dar importanți și respectați.

4-1
5-1

Cât de adaptabili, de agili, înclinați spre a accepta schimbări, spre perseverență, suntem, ține de fiecare și de modul în care a fost obișnuit să ia contact cu lumea, indiferent că este vorba de oameni sau experiențe culturale, sociale.

Lăstarul de bambus care se îndoaie este mai puternic decât stejarul care opune rezistență. (proverb japonez)

Astfel de exemple, despre flexibilitate, administrată cu înțelepciune, întâlnim, cu adevărat, peste tot. Până și disponibilitatea emoțională de a observa frumusețea din jurul nostru, una din ideile din spatele conceptului wabi-sabi, vine la pachet cu abilitatea de a învăța să apreciem momentele faine din viața noastră, să învățăm recunoștința și să apreciem zonele toxice din noi sau din viață ca pe niște mentori nevăzuți.

Vorbeam în titlu de kaiseki -ryori și wabi-sabi. În centrul kaiseki se află estetica wabi-sabi, care apreciază frumusețea în imperfecțiune, simplitate și efemeritate. Wabi-sabi nu se concentrează pe lux sau opulență, ci pe autenticitate, cu nuanțe și adaptabilitate, și pe detalii. Bucătăria asiatică ne învață despre cum să împărtășim ceea ce avem cu cei de lângă noi, noi, europeni îi spunem spirit de echipă, cum să apreciem cantitățile potrivite, fără risipă, folosind ingrediente rare, sănătoase, proaspete. Ne învață cum să ne bucurăm de prezent și să savurăm momentul mesei.

Fiecare fel de mâncare spune o poveste creată cu atenție la echilibrul dintre gust, textură, culoare, prezentare și evoluție.

De ce evoluție? Pentru că în restaurantele cu specific japonez, la Ruka Izakaya, spre exemplu, spațiul este mai mult decât un loc unde stai alături de prieteni, familie sau colegi. Este un spațiu de imersiune culturală. Un exemplu al evoluției kaiseki de la simpla piatră încălzită (literalmente “piatră la piept”) pe care călugării Zen o purtau în haine pentru a alunga foamea și frigul, până la ceea ce experimentăm azi, noi europeni, atunci când luam masa în restaurante cu specific japonez și asiatic / fusion sau savurăm diverse sortimente de ceai în cadrului unei ceremonii a ceaiului.

Ce ne învață wabi-sabi este că autenticitatea, până și ea, are nuanțe. Pentru că în imperfecțiune există perfecțiune. Pentru ca o porție de ramen poate fi într-un fel la un restaurant în Paris, Londra sau Viena și în alt fel daca îl cumperi dintr-un magazin în Japonia sau la un restaurant japonez al cărui bucătar are propria rețetă de ramen, iar în București, sigur, capătă o altă nuanță. Și, da, lecția diversității o învățăm chiar și de la un simplu fel de măncare – ramen – care se dezvăluie în multitudinea de variații regionale. Chiar dacă rețeta de bază constă în tăiței serviți într-un bulion aromat, cu carne sau fără, și însoțiți de diverse opționale – ou fiert moale, porumb, bambus murat etc.

1

Din imersiunea în spațiul marcat de liniaritatea fluida a geometriei sacre, a simbolisticii asiatice, unde conceptul de design interior se cufundă în echilibrul esteticii culinare japoneze, care cunoaște o punere în scenă bine gândită în spațiul de la Izakaya, se naște o experiență adaptată la cerințele locale. Un echilibru între ceea ce știm despre gastronomia japoneza, asiatică fusion, ceea ce nu știm și îndemnul de a experimenta flexibilitatea așteptărilor.

Este primul loc unde am auzit – ceea ce facem noi, este ceea ce facem noi și facem foarte bine; ceea ce fac ceilalți, este ceea ce fac ceilalți și fac foarte bine. Amprenta personala a fiecărui bucătar, al oamenilor care lucrează cu el, este la fel de unică în orice restaurant oricât de similare ar fi meniurile. Să țină oare de gust?

Pentru că, da, gusturile europenilor pot fi un motiv pentru adaptarea experiențelor culinare asiatice, însă acest aspect este doar o parte a poveștii. Rețetele asiatice autentice folosesc uneori ingrediente nefamiliare europenilor și este necesar un timp de adaptare sau cum spun englezii “a taste that grows on you”.

Să mănânci pește crud, sushi sau sashimi, la Ruka Izkaya sau Locul Florii Strălucitoare Albastre unde stai, bei și mănânci, orice cuvant are cel putin 2-3 sensuri când treci granița către Asia, sau supa miso, și de ce nu, o experiență unica dată de unul dintre signature dish-urile Izakaya – Ruka Coconut Soup, super sănătoasă de altfel – o simfonie de arome îmbrățișate blând de laptele de cocos și atingerea subtila de lemongrass, coriandru și busuioc tailandez, microplante/microgreens atent alese, este un moment cu tine și pentru tine.

Dar poate nu te vei opri doar la felurile de mâncare japoneze, vei îndrăzni și din cele fusion – o portie de noodles înflăcărată – noi am stat să privim cu ne gătește bucătarul porțiile de noodles și a fost fascinant.

În esență, aceasta fuziune dintre european și asiatic înseamnă a crea ceva nou din cunoscut. Este vorba despre inovație și evoluție. Fuziunea experiențelor culinare asiatice și cele locale creează o punte între familiar și exotic cu respect față de tradițiile ambelor lumi creând, în același timp, o experiență culinară unică.

Prin urmare ne reîntoarcem la wabi-sabi – bucuria momentului, savurarea mâncării pentru a te bucura de toate beneficiile unei mese sănătoase care aduce alături ingrediente proaspete, unice, unele dintre ele.

Așa se întâmpla și la Ruka Izakaya – te așteaptă o incursiune dincolo de tradiționalul și autenticul sushi, de sashimi și maki fără cremă de brânză; natural, sănătos, proaspăt pentru că totul este pregătit cu grijă și atenție – de la mica gradina verticală de microgreens de la care se aprovizionează bucătăria pentru a putea oferi felurile de mâncare japoneze și fusion foarte proaspete, cu plante ca rupte, pe loc, din gradină, având un conținut super nutritiv, de până la 40x mai mare decât al plantei sau legumei mature, până la supa miso tradițională despre care spun cercetătorii, nu cei britanici, ca ajuta la absorbția suplimentelor de CoQ10 și chiar la creșterea CoQ10. (Copyright © 2020 Michiyo Takahashi et al. / PubMed, PubMed Central (PMC)

Microplantele (Microgreens) sunt o nouă categorie de legume sub forma unor plante tinere, comestibile, deja intrate în categoria de SUPERFOOD, datorită conținutului ridicat de substanțe benefice (minerale, vitamine, samd).

Vlăstarii (un alt nume sub care sunt cunoscute Microgreens) sunt plante aflate în primul stadiu de dezvoltare (tulpina și primele două frunze). Pe lângă concentrația mai mare de nutrienți, gustul și aroma sunt mult mai intense decât la plantele mature, ceea ce le face ideale pentru gastronomie. (Copyright FRESH MICROGREENS)

Gastronomia japoneza, fusion, de la Ruka Izakaya ne reamintește că, deși am putea avea identități culturale distincte, mâncare bună, sănătoasă, experiențele împărtășite pot depăși granițele pornind doar de la feluri de mâncare care sunt atât o călătorie, cât și o destinație.

Recent Posts

Leave a Comment

×